Uwielbiam prostotę....dlatego .pyrka gotowana w mundurku- w towarzystwie sałatki z szynki i kukurydzy ukradła moje serce, Minimalistycznie i smacznie .
20 min
Składniki:
8 ziemniaków (dobrego gatunku)
ok.40 dkg. szynki (u mnie podwędzana ale gotowana też się sprawdzi)
por (biała część)
puszka kukurydzy
Kilka łyżek jogurtu + 2 łyżki majonezu do smaku (wg uznania)
1 większy ząbek czosnku
sól
pieprz
Pyrka z farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy w mundurkach,do miękkości .Szynkę kroimy w kostkę, dodajemy drobno posiekany por i odsączoną kukurydzę. Majonez mieszamy z jogurtem, dodajemy drobno posiekany czosnek. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Gorące ziemniaki przekrawamy na pół, dodajemy zimny farsz. Bierzemy w dłoń łyżeczkę i delektujemy się smakiem.
Komentarze