Ciasto z jabłkami, mango i rodzynkami hetmańskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto: mąkę tortową + cukier + masło + żółtka z dwóch jajek + proszek do pieczenia dobrze zagnieść na jednolitą masę. Podzielić na dwie części (jedną większą i jedną mniejszą), do mniejszej części dodać 1 łyżkę kakao. Następnie schłodzić ciasto w lodówce przez pół godziny. Jasną część ciasta wyjąć z lodówki i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
2.Podpiec spód ciasta w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut, do lekkiego zrumienienia.
3.Posypać wierzch ciasta bułką tartą.
4.Zetrzeć jabłka na dużych oczkach, dodać cynamon i dwie łyżeczki cukru, dokładnie wymieszać.
5.Z białek ubić sztywną pianę, na koniec dodać budyń waniliowy i lekko jeszcze zmiksować.
6.Wyłożyć na ciasto masę jabłkową.
7.Na masę jabłkową wyłożyć pianę z budyniem.
8.Na pianę rozłożyć rodzynki hetmańskie.
9.Na rodzynkach poukładać odsączone z syropu owoce mango.
10.Na owoce położyć poskubane ciemne ciasto.
11.Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez około 35 - 40 minut.
12.Wyjąć upieczone ciasto z piekarnika i przestudzić.
Komentarze