Pyzy z mięsem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce od mielenia mięsa lub przepuścić przez praskę do ziemniaków. Surowe obrać i zetrzeć na tarce o jak najdrobnejszych oczkach. Ze startych ziemniaków odcisnąć jak najwięcej wody. Paprykę umyć, wyciąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Pieczarki opłukać, oczyścić, pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i razem z pieczarkami przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Mięso mielone usmażyć na patelni. Podczas smażenia cały czas mieszać, żeby mielone się rozdrobniło. Usmażone mięso przełożyć do miseczki. Dodać do niego paprykę oraz pieczarki z cebulą. Przyprawić wszystko do smaku solą i pieprzem. Wymieszać. Ziemniaki przełożyć do miski. Dodać do nich jajka oraz obie mąki. Dobrze wyrobić jednolite ciasto. Porcję ciasta rozłożyć na ręce. Na to ułożyć łyżką porcję mielonego z warzywami. Uformować na kształt kuli tak, aby farsz był dobrze w środku zamknięty. W taki sam sposób przygotować pozostałe pyzy. W dużym garnku zagotować wodę z solą. Na wrzątek wrzucać pyzy. Od momentu wypłynięcia na wierzch gotować około 3-5 minut. Boczek parzony pokroić w kostkę. Wysmażyć go na suchej patelni. Pyzy podawać bezpośrednio po przygotowaniu okroszone wysmażonym boczkiem.
Komentarze