Wszyscy wiemy, że połączenie rabarbaru z truskawkami jest idealne, a gdyby dodać do niego orzeźwiającą limonkę i aromatyczną miętę? Cudowny , prosty sposób na nadchodzące upały - rabarbaniada z truskawkami, limonka i mięta - pycha :)
20 min
Składniki:
4 łodygi rabarbaru
100 gram truskawek + 3 sztuki
1/3 szklanki wody
½ limonki
1 gałązka świeżej mięty
1-2 łyżki miodu lipowego
0, 75 litra zimnej wody gazowanej
"rabarbaniada" z limonką i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar obieramy kroimy w plasterki przekładamy do garnka. Pozbawione szypułek truskawki dodajemy do garnka z rabarbarem wlewamy odrobinę wody i gotujemy owoce na małym ogniu około 15-20 minut aż zmiękną a woda odparuje.
Ugotowane owoce przecieramy prze sitko, słodzimy przecedzoną masę miodem i przelewamy je do dzbanka lub butelki. Do dzbanka lub butelki wkładamy pokrojoną w plasterki limonkę, pozostałe truskawki i gałązkę mięty i uzupełniamy zimną wodą gazowaną. Podajemy mocno schłodzoną.
Komentarze