Rabarbarowo śliwkowe ciasto z pianka i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

pyszne , proste , sycące..... ciasto drozdzowe z rabarbarem i sliwkami pod kruszonka przełamane słodka pianka.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • 1. Ciasto:
    3 niepełne szklanki maki
    4 żółtka
    3/4 szklanki mleka
    30 gramów drożdży
    4 k łyżki cukru
    2 łyzeczki cukru z prawdziwa wanilią
    1 kopiasta łyżka masła
    szczypta soli

    2.
    600 g rabarbaru- cienkie łodyzki
    kilka sztuk sliwek
    5 łyżek cukru brązującego ewentualnie zwykłego
    3. .Pianka:
    5 białek
    3\4 szklanki drobnego cukru
    1 łyzeczka cukru z prawdziwa wanilią
    1/3 szklanki oleju rzepakowego
    szczypta soli
    2 paczki budyniu waniliowego bez cukru

    kruszonka:
    100 gramów miękkiego masła ewentualnie margaryny
    1 szklanka mąki pszennej
    3 łyzki brązującego cukru
    1 kopiasta łyżka cukru z wanilią-składniki na kruszonke łaczymy ze soba.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Rabarbarowo śliwkowe ciasto z pianka i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto drożdżowe :
    Masło stapiamy, studzimy.
    Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy 1 łyżeczkę mąki i 1 łyżeczkę cukru, mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na kwadrans .
    Pozostałą mąkę przesiewamy z solą, pozostałym cukrem i cukrem waniliowym, wbijamy żółtka, dodajemy stopione masło. Wlewamy po trochę wyrośniętego rozczynu i zagniatamy elastyczne ciasto .
    Blaszkę lekko natłuszczamy , wylepiamy dno ciastem , podnosząc troche rancik i odstawiamy na godzine w ciepłe miejsce , zostawiamy przykryte sciereczka.

    2. Cienkie Łodygi dokładnie myjemy, obieramy ze skórki by pozbyć się włókien, kroimy w kostkę zasypujemy 5 łyzkami cukru i odstawiamy na pół godziny, a potem odsaczamy .
    Sliwki myjemy pozbywamy sie pesłek kroimy w ósemki.
    3. Kruszonka:
    Mąkę przesiewamy z cukrem i cukrem waniliowym, wrzucamy masło i zagniatamy składniki do powstania lekko sypkiej kruszonki. Zgarniamy ją do miski, odstawiamy do lodówki.
    4. Pianka
    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, potem wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy na najwyższych obrotach do rozpuszczenia cukru . Następnie do bezy dosypujemy budyn i krótko miksujemy na średnich obrotach do połączenia składników.
    Na końcu małym strumyczkiem wlewamy olej i znów miksujemy na średnich obrotach do uzyskania pianki o jednolitej konsystencji.
    5 Przygotowanie:
    Na leko wyrosniete ciasto drozdzowe układamy na całeh powierzchni kawałki sliwek oraz rozprowadzamy rabarbar
    Piankę wykładamy na rabarbar i wygładzamy powierzchnię.

    Na piankę wysypujemy równomiernie kruszonkę.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy około 50 minut do zezłocenia kruszonki, smacznego:)

Porady

blacha 25 na 35

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować