Rabarbarowo śliwkowe ciasto z pianka i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ciasto drożdżowe :
Masło stapiamy, studzimy.
Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy 1 łyżeczkę mąki i 1 łyżeczkę cukru, mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na kwadrans .
Pozostałą mąkę przesiewamy z solą, pozostałym cukrem i cukrem waniliowym, wbijamy żółtka, dodajemy stopione masło. Wlewamy po trochę wyrośniętego rozczynu i zagniatamy elastyczne ciasto .
Blaszkę lekko natłuszczamy , wylepiamy dno ciastem , podnosząc troche rancik i odstawiamy na godzine w ciepłe miejsce , zostawiamy przykryte sciereczka.
2. Cienkie Łodygi dokładnie myjemy, obieramy ze skórki by pozbyć się włókien, kroimy w kostkę zasypujemy 5 łyzkami cukru i odstawiamy na pół godziny, a potem odsaczamy .
Sliwki myjemy pozbywamy sie pesłek kroimy w ósemki.
3. Kruszonka:
Mąkę przesiewamy z cukrem i cukrem waniliowym, wrzucamy masło i zagniatamy składniki do powstania lekko sypkiej kruszonki. Zgarniamy ją do miski, odstawiamy do lodówki.
4. Pianka
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, potem wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy na najwyższych obrotach do rozpuszczenia cukru . Następnie do bezy dosypujemy budyn i krótko miksujemy na średnich obrotach do połączenia składników.
Na końcu małym strumyczkiem wlewamy olej i znów miksujemy na średnich obrotach do uzyskania pianki o jednolitej konsystencji.
5 Przygotowanie:
Na leko wyrosniete ciasto drozdzowe układamy na całeh powierzchni kawałki sliwek oraz rozprowadzamy rabarbar
Piankę wykładamy na rabarbar i wygładzamy powierzchnię.
Na piankę wysypujemy równomiernie kruszonkę.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy około 50 minut do zezłocenia kruszonki, smacznego:)
Komentarze