Rabarbarowy sernik na zimno z rabarbarową galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar oczyszczamy, myjemy.Kroimy w plasterki,przekładamy do garnka,dodajemy cukier i 2 szkl. wody, gotujemy do rozpadnięcia rabarbaru.
2.Masa serowa: W 2 szkl. gorącego musu rozpuszczamy żelatynę,dokładnie mieszamy w musie,studzimy. Jogurt ubijamy ze śnieżkami i cukrem ( cukru możemy dodać więcej wg. swoich upodobań), cały czas ubijając powoli wlewamy mus rabarbarowy. Odstawiamy do lodówki do delikatnego stężenia.
Tortownicę (śr.26cm) wykładamy biszkoptami i wlewamy tężejącą masę serową.
3.Galaretka rabarbarowa: do gorącego musu wsypujemy żelatynę i dokładnie mieszamy, dodajemy cukier puder.Galaretkę odstawiamy do lodówki, tężejącą galaretkę wylewamy na sernik. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Komentarze