Racuchy drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić z kilkoma łyżkami cukru i pół szklanki mleka. Jajka ubić z resztą cukru, dodać stopiony smalec, pozostałe mleko, cukier waniliowy. Mąkę przesiać do misy i dodać wszystkie składniki.
2.Łyżką dobrze wyrobić ciasto, aż ukażą się pęcherzyki powietrza. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Odstawić do wyrośnięcia na ok pół godziny. Na rozgrzaną patelnię kłaść łyżką racuchy i smażyć z obu stron na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem i zajadać cieplutkie :)
Porady
Przed każdym kolejnym nałożeniem placków na patelnię, dobrze jest moczyć łyżkę w szklance wody (tak jak nakładanie lodów gałkowych) ciasto wówczas nie przykleja się do łyżki.
Komentarze