Racuchy drożdżowe

5 (187 ocen)

Ulubione przysmaki dzieciaków :)

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
    5 dkg drożdży
    2 łyżki płynnego smalcu
    4 jajka
    pół szklanki cukru
    2 szklanki ciepłego mleka
    cukier waniliowy lub aromat
    cukier puder do posypania
    ewentualnie rodzynki lub tarte jabłko
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy

Racuchy drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić z kilkoma łyżkami cukru i pół szklanki mleka. Jajka ubić z resztą cukru, dodać stopiony smalec, pozostałe mleko, cukier waniliowy. Mąkę przesiać do misy i dodać wszystkie składniki.
  • 2. Łyżką dobrze wyrobić ciasto, aż ukażą się pęcherzyki powietrza. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Odstawić do wyrośnięcia na ok pół godziny. Na rozgrzaną patelnię kłaść łyżką racuchy i smażyć z obu stron na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem i zajadać cieplutkie :)

Porady

Przed każdym kolejnym nałożeniem placków na patelnię, dobrze jest moczyć łyżkę w szklance wody (tak jak nakładanie lodów gałkowych) ciasto wówczas nie przykleja się do łyżki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować