Racuchy drożdżowe

4.5 (147 ocen)

  • 50 min

Ich niezgrabny wygląd rekompensuje wyjątkowy smak, który przywołuje wspomnienia dzieciństwa.

  • 50 min

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
    35 g drożdży
    1 jajko
    1 łyżka cukru
    1 łyżka cukru wanilinowego
    1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy

Racuchy drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokruszyć i rozetrzeć z łyżką cukru i 1/3 szklanki ciepłego mleka. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko i cukier wanilinowy, wlać rozczyn i resztę mleka, wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do podwojenia objętości.
  • 2. Na rozgrzany olej nakładamy porcje ciasta i smażymy na rumiano z obu stron. Ostudzone posypać cukrem pudrem.

Porady

Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany - jeśli jest zbyt gęste dodajemy mleka. Wybornie smakują również z jabłkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować