Racuchy jak pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozprowadzić w mleku, dodać 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, wymieszać wszystko dokładnie i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Do głębokiej miski przesiać mąkę, dodać resztę cukru, jajko, cukier waniliowy, zaczyn, spirytus i sól, zmiksować wszystko na gładką masę ( konsystencją będzie przypominać gęstą śmietanę).
Miskę przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na około 40 - 60 minut ( ma zwiększyć swoją objętość minimum 3 - krotnie).
W rondlu rozgrzać olej, nabierać porcje ciasta wielkości 1 łyżki, smażyć na rumiano z obu stron (racuszki mają swobodnie pływać w oleju). Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Na talerzu posypać obficie cukrem pudrem.
Porady
Ciasto będzie łatwiej odchodziło od łyżki, kiedy będziemy ją zamaczać w szklance z zimną wodą.
Komentarze