Racuszki z budyniem

4.5 (195 ocen)

  • 20 min

Jeśli masz ochotę na racuszki inaczej, te bedą doskonale :) Dzięki dodatkowi budyniu i owoców są oryginalne i delikatne w smaku...

  • 20 min

Składniki:

  • NA CIASTO:
    2 szklanki zsiadłego mleka
    1 szklanka mąki
    3 dag drożdży
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 jajko
    1 łyżka cukru
    DODATKOWO:
    1 mały budyń waniliowy lub śmietankowy
    2 szklanki mleka
    garść dowolnych drobnych owoców
    1 łyżka cukru
    cukier puder
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy

Racuszki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże utrzeć z cukrem i razem z pozostałymi składnikami na ciasto wymieszać trzepaczką. Konsystencja ma być dość gęsta. Gdy ciasto jest za rzadkie - dodać więcej mąki, gdy za gęste – dolać odrobinę wody. Odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Ugotować na mleku budyń z dodatkiem łyżki cukru, do gorącego wrzucić garść sezonowych owoców. Wymieszać delikatnie, żeby pozostały widoczne kawałki owoców.
  • 3. Na rozgrzany olej nakładać po 2 łyżki masy, na wierzch każdego placka kłaść łyżkę przestudzonego budyniu. Odwrócić na drugą stronę. Usmażone ciepłe placki układać na papierowym ręczniku i od razu posypywać cukrem pudrem.

Porady

Gdy nie mam w domu drożdży, zamiast nich dodaje więcej sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować