Racuszki z jabłkami na zsiadłym mleku

5 (175 ocen)

Jesienna porą takie racuszki dość często u mnie goszczą, szczególnie gdym mam swoje jabłka w ogrodzie. Są bardzo smaczne i pulchne a przygotowanie ich zajmuje mało czasu i pracy.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
    1,5 szklanki zsiadłego mleka
    2 jajka
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka cukru waniliowego
    3 jabłka
    Dodatkowo:
    Cukier puder
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Dania główne

Racuszki z jabłkami na zsiadłym mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na małe kawałki. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy zsiadłe mleko, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz wbijamy jajka. Całość miksujemy mikserem, dodajemy pokrojone jabłka, mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy porcję ciasta i smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Usmażone racuszki przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Zsiadłe mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować