Rachatłukum - lokum - turkish delight

4.5 (206 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Rachatłukum, lokum, turkish delight pod tymi nazwami kryje się niezwykle słodki deser, który jest prawdziwą rozkoszą dla podniebienia. Za każdym razem, kiedy sięgam po te słodkie kosteczki przypomina mi się moja ulubiona książka z dzieciństwa "Opowieści z Narnii" C.S. Lewisa.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • proporcje na około 50 sztuk:
    syrop:
    800g cukru
    łyżka soku z cytryny
    375 ml wody

    masa ze skrobi:
    120 g skrobi kukurydzianej
    łyżeczka cream of tartar - Kwaśny winian potasu, użyłam dr Oetker
    500 ml wody

    łyżka wody różanej
    opcjonalnie 3 łyżki domowej konfitury z płatków róży
    opcjonalnie barwnik spożywczy lub sok do zabarwienia

    do obtoczenia:
    160 g cukru pudru
    30 g skrobi kukurydzianej lub mąki kokosowej
Wystaw ocenę:

4.5 (206 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rachatłukum - lokum - turkish delight - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę wlewamy do rondla o grubym dnie, dodajemy sok cytrynowy i cukier. Gotujemy do uzyskania konsystencji nitki. Zestawiamy z ognia
  • 2. W drugim rondelu mieszam trzepaczką lub mikserem 500 ml wody ze skrobią i kwaśnym winianem potasu. Gotujemy ciągle mieszając do momentu uzyskania gęstej masy.
  • 3. Do skrobi cienkim strumieniem wlewamy syrop. Mieszamy do momentu połączenia się obu składników.
  • 4. Następnie całą masę gotujemy około godziny na bardzo wolnym ogniu co jakiś czas mieszając by się nie przypaliła. Gotowa masa powinna mieć konsystencję bardzo gęstego kisielu.
  • 5. Do gotowej masy dodajemy wodę różaną i konfiturę/barwnik i jeszcze chwilę gotujemy mieszając, aż składniki się połączą.
  • 6. Gotową masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, dodatkowo papier można natłuścić masłem lub olejem kokosowym. Moja forma ma 20x20 cm.
  • 7. Chłodną masę odstawiamy na noc do lodówki do zupełnego zastygnięcia.
  • 8. Masę delikatnie wykładamy na stolnicę obsypaną cukrem pudrem wymieszanym ze skrobią kukurydzianą. Wierzch posypujemy również cukrem i skrobią. Za pomocą ostrego noża, ja użyłam noża do pizzy kroimy masę na sześciany o boku 2,5-3cm. Kosteczki obficie obtaczamy w cukrze pudrze. Rachatłukum jest gotowe do jedzenia.

Porady

Możemy użyć dowolnego soku owocowego, dodać pistacje lub migdały. Kwaśny winian potasu - jest bardzo ważnym składnikiem ponieważ hamuje proces krystalizacji. Gotowe kosteczki najlepiej przechowywać obficie posypane cukrem pudrem z dodatkiem skrobi w szczelnie zamkniętym plastikowym pojemniku typu "Tupperware".

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować