RAFAELLO

4.5 (177 ocen)

Delikatne kokosowo - śmietankowe ciasto z galaretką.

Składniki:

  • CIASTO
    6 jaj
    1 szklanka mąki
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA KOKOSOWO -ŚMIETANKOWA
    1 duże opakowanie jogurtu naturalnego
    1 opakowanie wiórek kokosowych (200g)
    1 olejek śmietankowy
    2 opakowania śmietany w proszku śnieżka

    DODATKOWO
    2 galaretki agrestowe
    6 kostek startej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Galareta Do kawy Desery Galaretki

Rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Białka oddzielić od żółtek.Białka ubić na sztywną a pianę ,pod koniec ubijania dodać3/4 szklanki cukru.Żółtka utrzeć z pozostałą ilością cukru i cukrem waniliowym.Do ubitych białek dodać utarte żółtka,przesianą mąkę,proszek do pieczenia.Delikatnie wymieszać łyżką.Wyłożyć do blaszki24x38 wysmarowanej margaryną wyłożonej papierem,upiec.Gdy wystygnie ciasto przekroić tak by były 2 blaty :pierwszy o wielkości 1/3 a drugi o wielkości 2/3 wysokości ciasta.Większy blat ciasta pokruszyć.
  • 2. Galaretki rozpuścić w 0,5 l wody i odstawić aż zaczną lekko tężeć.
  • 3. MASA KOKOSOWO-ŚMIETANKOWA
    Jogurt ubić ze śnieżkami,dodać wiórki kokosowe (odrobinę zostawić do posypania wierzchu ciasta),olejek śmietankowy.Dobrze wymieszać następnie dodać pokruszone ciasto,wymieszać.
  • 4. ZŁOŻENIE CIASTA
    Pierwszy blat ciasta,galaretka,masa kokosowo-śmietankowa,wiórki i starta czekolada.Ciasto wstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Kokos Śnieżka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować