Rafaello

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo smaczne, łatwe ciasto do kawki.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto (blaszka 22x33 cm)
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    1,5 szklanki mąki
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    5 łyżek oleju
    2 łyżki wody

    Krem :
    660 ml mleka (2 i 2/3 szkl.)
    3/4 szkl. cukru
    250 g masła
    2 budynie śmietankowe bez cukru na 0,5 l mleka każdy
    2 łyżki soku z cytryny

    Posypka :
    100 g wiórków kokosowych
    2 łyżki cukru
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Rafaello

Rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z białek ubijamy pianę, dodajemy partiami cukier i ubijamy na gładką gęstą masę.
    Dalej ubijamy, ale na najmniejszych obrotach, dodajemy po jednym żółtku, wlewamy wodę i olej, a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem.
    Pieczemy w 175*C ok.25 minut, do suchego patyczka.
  • 2. 2 szklanki mleka gotujemy z cukrem, resztę mleka mieszamy z budyniami.
    Do wrzącego mleka wlewamy rozprowadzony proszek budyniowy, gotujemy aż zgęstnieje i studzimy.
    Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, na koniec dolewamy sok z cytryny.
  • 3. Ciasto przekrawamy na dwa blaty.
    Z wierzchu zdejmujemy tzw. skórkę, żeby nam krem nie odstawał.
    Na spód wykładamy 2/3 masy, przykrywamy drugim blatem i na wierzchu rozprowadzamy resztę kremu.
  • 4. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i wiórki, smażymy ciągle mieszając do momentu lekkiego zezłocenia.
    Zdejmujemy z patelni i studzimy.
    Posypujemy ciasto i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Porady

Wiórków nie zostawiamy na gorącej patelni, bo mogą się łatwo przypalić mimo ,że wyłączymy gaz. Do kremu możemy dodać odrobinę alkoholu (wersja dla dorosłych)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować