1.Z białek ubijamy pianę, dodajemy partiami cukier i ubijamy na gładką gęstą masę.
Dalej ubijamy, ale na najmniejszych obrotach, dodajemy po jednym żółtku, wlewamy wodę i olej, a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem.
Pieczemy w 175*C ok.25 minut, do suchego patyczka.
2.2 szklanki mleka gotujemy z cukrem, resztę mleka mieszamy z budyniami.
Do wrzącego mleka wlewamy rozprowadzony proszek budyniowy, gotujemy aż zgęstnieje i studzimy.
Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, na koniec dolewamy sok z cytryny.
3.Ciasto przekrawamy na dwa blaty.
Z wierzchu zdejmujemy tzw. skórkę, żeby nam krem nie odstawał.
Na spód wykładamy 2/3 masy, przykrywamy drugim blatem i na wierzchu rozprowadzamy resztę kremu.
4.Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i wiórki, smażymy ciągle mieszając do momentu lekkiego zezłocenia.
Zdejmujemy z patelni i studzimy.
Posypujemy ciasto i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Porady
Wiórków nie zostawiamy na gorącej patelni, bo mogą się łatwo przypalić mimo ,że wyłączymy gaz.
Do kremu możemy dodać odrobinę alkoholu (wersja dla dorosłych)
Komentarze