80-100 dag piersi z kurczaka
250 g pieczarek
4-5 cebul
50 g margaryny do smażenia
500 ml bulionu drobiowego (może być z kostki)
4-5 ząbków czosnku
5 łyżek stołowych ketchupu
sól,pieprz
natka pietruszki wg uznania
200 g fasolki szparagowej (może być mrożona lub ze słoika)
400 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
Ragout z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Opłukane filety posypać solą (lub vegetą wg uznania) i pieprzem, oprószyć mąka. Na patelni rozgrzać margarynę, podsmażyć piersi z obu stron na złoty kolor. Obrane, i pokrojone na talarki pieczarki podsmażamy na margarynie razem z pokrojoną cebulą w piórka. Smażyć ok 7 minut. Pieczarki z cebulką przełożyć do głębokiego naczynia żaroodpornego. Zalać bulionem . Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,ketchup, trochę soli jeśli będzie potrzeba i pieprz. Posypać natką pietruszki. Przełożyć do naczynia podsmażone piersi z kurczaka, dodać fasolkę szparagową i pokrojone w kostkę , surowe ziemniaki. Dokładnie wymieszać. Piec w temp. 180 stopni do uzyskania miękkości ziemniaków.
Porady
na smażonych filetach utworzy się złocista , chrupiąca skórka, jeśli do mąki użytej do panierowania dodasz odrobinę cukru.
Komentarze