Chleb, składający się tylko z czterech/pięciu składników (w zależności od kombinacji mąki, jakiej użyjemy, a to jest dowolne).Który zawsze wychodzi, jest niezmiennie pyszny. Mój ulubiony.
Razowy chleb drożdżowy na maślance. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Maślankę podgrzewam do maksymalnie 45-50 stopni. Nie więcej, aby nie zaparzyły nam się drożdże. Zestawiam z ognia. Odlewam 3/4 szklanki maślanki, gdzie rozpuszczam drożdże.
2.Mąki z solą (i dodatkami, jeśli są) mieszamy. Dolewamy ciepłą maślankę, następnie drożdże. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Ciasto jest klejące - nie uformujemy z niego bochenka. Nadaje się tylko do formy.
Zostawiamy na min. 1h, do podwojenia objętości (im cieplejsza maślanka, tym proces rośnięcia się przyspiesz).
3.Wyrośnięte ciasto przebijam, wyrabiam jeszcze ok. 5-7 minut.
4.Formę (-dużą keksówkę lub 2 średnie bądź 4 małe) natłuszczam i wysypuję otrębami.
5.Piekarnik rozgrzewam do 220 stopni.
Przekładam ciasto do formy. Zwilżoną wodą łyżką wygładzam i nawilżam jednocześnie wierzch. Zostawiam jeszcze 10-15 minut, by podrosło.
6.Piekę min. 1h w 220 stopniach, w funkcji termoobieg.
Wyjmuję po wystudzeniu.
Komentarze