Regatony

4.5 (164 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Regatony nauczył mnie robić mój mąż jeszcze przed ślubem. Zasmakowały mi i teraz robię je zwykle wtedy, gdy mam mało czasu.

Składniki:

  • ● 1 kg mięsa mielonego (najlepiej wieprzowego lub drobiowego)
    ● litrowy słoik marynowanej papryki
    ● 2 duże cebule
    ● 2 op. sosu do spaghetti w proszku
    ● oliwa do smażenia
    ● 1 op. makaronu rurki lub świderki
    ● sól
    ● pieprz
    ● oregano
    ● ostra papryka
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Regatony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente,
    hartujemy. Paprykę osączamy z zalewy, przelewamy zimną
    wodą, kroimy. Cebule obieramy
    i kroimy w drobną kostkę.
  • 2. Mięso solimy i smażymy 15
    minut na patelni na rozgrzanej
    oliwie. Po ok. 10 minutach
    wsypujemy cebulę i dusimy na
    małym ogniu. Gdy cebula się
    zeszkli, dodajemy paprykę.
    Smażymy 3-4 minuty.
  • 3. Sos przygotowujemy według
    przepisu na opakowaniu. Wlewamy
    na patelnię do mięsa
    z warzywami. Mieszamy i dusimy
    ok. 5 minut.
  • 4. Sos z warzywami doprawiamy
    do smaku, jeszcze chwilę
    smażymy. Patelnię zdejmujemy
    z ognia, wsypujemy makaron
    i dokładnie mieszamy

Porady

redakcyjnej kucharki Krystyny ● Zamiast marynowanej papryki można użyć gotowej pasty paprykowej – ajwar. ● Aby skrócić czas przygotowywania potrawy, można skorzystać z gotowego sosu słodko- -kwaśnego. Nie dodajemy wtedy marynowanej papryki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.19 (414 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Makaron penne z kurczakiem i szpinakiem

4.69 (228 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Makaron z serem

To może cię zainteresować