RISOTTO z PRAWDZIWKAMI i KIEŁBASĄ (RISOTTO con PORCINI e SALSICCIA)

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszne risotto. Sycące i proste w przygotowaniu. Polecam szczególnie dla wielbicieli grzybów.

  • 40 min

Składniki:

  • 500 g ryżu na risotto
    ok. 2l bulionu warzywnego
    200 g grzybów prawdziwków (świeżych lub mrożonych)
    200 g świeżej kiełbasy (patrz RADY!)
    5 łyżki startego sera typu Parmezan
    ½ szklanki białeg wina
    2 ząbki czosnku
    1 mała cebulka
    masło
    oliwa z oliwek
    natka pietruszki
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto z prawdziwkami i kiełbasą (risotto con porcini e salsiccia) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Przygotuj bulion warzywny (marchew, seler, cebula,ziemniak, sól).
  • image-1tupq4o 2. Oczyść prawdziwki i pokrój w kostkę. Na dużej patelni rozgrzej ok. 2 łyżki masła z 2 ząbkami czosnku (w całości). Następnie dodaj grzyby, troszke wina i smaż na dużym ogniu (bez przykrycia) przez ok. 10 minut.
  • image-170v49b 3. Po tym czasie dodaj rozdrobnioną kiełbasę, dopraw solą, pieprzem i duś pod przykryciem do momentu, aż grzyby i kiełbasa będą gotowe.
  • 4. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej ok. 5 łyżek oliwy z oliwek, dodaj pokrojoną drobno cebulkę i chwilkę podsmaż. Dodaj ryż i podsmaż przez chwilę z cebulą, a następnie dodaj wino i poczekaj aż odparuje alkohol (ok. 1 min). Jak tylko alkohol odparuje zacznij podlewać bulionem, po jednej łyżce wazowej, za każdym razem mieszaj. Kiedy ryż wchłonni całkowicie jedną porcję bulionu, dodaj kolejną. Gotuj w ten sposób przez 15 - 20 minut, wlewając kolejne porcje bulionu, co chwilę mieszając. Na ok. 5 min. przed końcem gotowania dodaj grzyby podsmażone z kiełbasą i dokończ gotowanie.
    Gotowe risotto nie powinno być zbyt rzadkie ale też nie gęste (może pozostać ci trochę bulionu). Ryż musi być al dente.
  • 5. Patelnię zdejmij z ognia, dodaj kawałki zimnego masła (ok 100 g), parmezan starty na drobnej tarce i energicznie wymieszać drewnianą łyżką. Idealne risotto ma kremową konsystencję, a ruszając patelnią powinno tworzyć tzw.‘falę’. Dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj. Podawaj gorące.
    Buon Appetito!

Porady

Z braku czasu wywar warzywny można przygotować używając kostki rosołowej.   Jak będziecie czyścić grzyby to nie moczcie ich za długo w wodzie, chłoną wodę jak gąbka! Tak naprawdę grzybów nie powinno się wogóle myć woda, tylko wyczyścić mięciutką szczoteczką. Jeśli jednak chcecie je umyć, zróbcie to szybką pod strumieniem bierzącej zimnej wody.   Do tego przepisu najlepiej wykorzystać prawdziwków świeżych lub mrożonych. Grzyby suszone się nie nadają. Nie wiem czy uda Wam się znaleźćkiełbasę taką, która przypomina w smaku tą oryginalną włoską; jest to surowa kiełbasa przyprawiona solą i pieprzem i innymi przyprawami w zależności od regionu gdzie ją robią, nie jest wędzona!!!to takie jakby przyprawione mięso mielone, któremu włosi nadają kształt kiebasy, po wyciągnieńciu z 'jelita' można ją z łatwością rozdrobnić palcami). Jeżeli takiej nie znajdziecie to zastąpcie ją waszą ulubioną kiełbasą (lepiej surową niż wędzoną) lub po prostu mięsem mielonym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Mięso Prawdziwki Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować