Risotto z cukinii z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokrojoną drobno cebulę podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy starte na tarce i odciśnięte z soku cukinie, czosnek i pokrojony w koskę boczek. Wszystko chwilę podsmażamy a następnie dodajemy ryż. Wszystko zalewamy winem z niewielką porcją wywaru. W miarę potrzeby dolewamy wywar- gotowanie ryżu powinno zająć ok 18.W miarę upodobania doprawiamy solą i pieprzem. Gdy ryż jest ,,prawie” idealny ściągamy go z ognia gdyż najlepiej gdy ,,dochodzi” w garczku. Na końcu dosypujemy parmezan, pietruszkę i masło( nadaje wspaniałego smaku). Risotto jest pyszne!!
Porady
Jeśli komuś zależy na wersji ,,light" to nie dodajemy parmezanu i masła. Jednak muszę dodać, że odkąd dodaje na końcu te 2 składniki- tak mój mąż zaczął bardziej wychwalać risotta!!
Komentarze