- 15-20 dag boczku wędzonego - ja kupuję gotowy - pokrojony w cieniutkie plasterki
- 1 średnia cukinia
- kawałek sera z niebieską pleśnią
- 1 duża cebula
- 1 szklanka ryżu arborio
- 2 do 3 szklanek bulionu warzywnego (u mnie z kostki)
- sól i pieprz
Risotto z boczkiem, cukinią i serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni podsmażamy boczek tak, żeby lekko się zrumienił, dorzucamy drobno pokrojoną cebulę i smażymy aż się zeszkli, dorzucamy pokrojoną cukinię ze skórką. Kiedy wszystko ładnie się podsmaży, a cukinia lekko puści sok - dosypujemy suchy ryż i mieszamy wszystko razem aż ryż cały obtoczy się w warzywach i boczku. Dolewamy trochę bulionu - mieszamy i podgrzewamy aż ryż wchłonie płyn - czynność powtarzamy aż ryż będzie miękki. Zakręcamy gaz i wkruszamy do ryżu ser pleśniowy, wszystko doprawiamy i porządnie mieszamy aby ser się rozpuścił i nadał daniu kremową konsystencję i lepkość.
Porady
Ser z niebieską pleśnią możemy zastąpić parmezanem lub innym wyrazistym w smaku serem.
Komentarze