Risotto z kurczakiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na głębokiej patelni lub woku wlewam odrobinę oliwy z masłem, dodaję pokrojoną w kostkę cebulkę i lekko szklę.Następnie dosypuję ryżu (ok. pół torebki dla 2-3 osób), mieszam aby połączył się razem z cebulką i nabrał szklistości.Podlewam lekko bulionem, przykrywam i co jakiś czas mieszam podlewając raz po raz bulonem i winem (poł szklanki).W między czasie na osobnej patelni na maśle podsmazam kurczaka lekko posolonego ,cukinie pocięta w kostki oraz pieczarki pokrojone w plasterki.
Gdy mój ryż zaczyna robić się grubszy dodaję również masła by było takie maślane i kleiste w smaku. Na sam koniec gdy ryż jest juz gotowy dodaje moje dodatki, mieszam, doprawiam sola i pieprzem i posypuję parmezanem oraz pietruszką przed podaniem.
Komentarze