Risotto z kurczakiem i zielonym groszkiem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Dziś zapraszam na proste ale naprawdę smaczne danie! Risotto z kurczakiem i zielonym groszkiem bo o nim myślę zachwyca nie tylko kolorem ale i smakiem. Jest lekkie, delikatne ale jednocześnie kremowe! Uwielbiam risotto!

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki:
    ◦400 g ryżu do risotto (użyłam arborio)
    ◦2 cebule
    ◦500 g mięsa z kurczaka bez skóry i kości (można użyć też filetów z kurczaka)
    ◦2 marchewki
    ◦¾ szklanki zielonego groszku (może być mrożony)
    ◦2 ząbki czosnku
    ◦300 ml białego wytrawnego wina
    ◦1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
    ◦2-3 łyżki oliwy
    ◦4 łyżki masła
    ◦2 łyżki sosu sojowego
    ◦2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    ◦sól
    ◦pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto z kurczakiem i zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebule i podsmażamy kilka minut. Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone w kostkę mięso z kurczaka. Smażymy ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy aż warzywa i mięsa będą miękkie. Do mięsa i warzyw dodajemy masło. Gdy masło się rozpuści, wsypujemy ryż i smażymy kilka minut (ok. 3-5). Wszystko podlewamy białym winem i pozostawiamy do wchłonięcia wina przez ryż od czasu do czasu mieszając. Zmniejszamy palnik i stopniowo dodajemy bulion (jeśli nie macie ugotowanego bulionu można rozpuścić kostkę rosołową warzywną lub drobiową).

    Na początek wlewamy ok. 1/3 bulionu. Przykrywamy pokrywką i gotujemy. Po ok. 5 minutach (bulion powinien się wchłonąć) wlewamy kolejną porcję i następną po kolejnych 5 minutach. Jak już wlejemy ostatnią porcję buliony dodajemy do naszego risotto zielony groszek i gotujemy ok. 5 minut.

    W sumie ryż powinien gotować się ok. 15-18 minut. Po tym czasie dodajemy natkę pietruszki, sos sojowy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Risotto z kurczakiem i zielonym groszkiem dokładnie mieszamy, zdejmujemy patelnię z palnika i przykrytą odstawiamy na ok. 5 minut żeby ryż wchłonął nadmiar płynu.

    Podajemy ciepłe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować