Dziś zapraszam na proste ale naprawdę smaczne danie! Risotto z kurczakiem i zielonym groszkiem bo o nim myślę zachwyca nie tylko kolorem ale i smakiem. Jest lekkie, delikatne ale jednocześnie kremowe! Uwielbiam risotto!
50 min
Składniki:
Składniki:
◦400 g ryżu do risotto (użyłam arborio)
◦2 cebule
◦500 g mięsa z kurczaka bez skóry i kości (można użyć też filetów z kurczaka)
◦2 marchewki
◦¾ szklanki zielonego groszku (może być mrożony)
◦2 ząbki czosnku
◦300 ml białego wytrawnego wina
◦1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
◦2-3 łyżki oliwy
◦4 łyżki masła
◦2 łyżki sosu sojowego
◦2 łyżki posiekanej natki pietruszki
◦sól
◦pieprz
Risotto z kurczakiem i zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebule i podsmażamy kilka minut. Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone w kostkę mięso z kurczaka. Smażymy ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy aż warzywa i mięsa będą miękkie. Do mięsa i warzyw dodajemy masło. Gdy masło się rozpuści, wsypujemy ryż i smażymy kilka minut (ok. 3-5). Wszystko podlewamy białym winem i pozostawiamy do wchłonięcia wina przez ryż od czasu do czasu mieszając. Zmniejszamy palnik i stopniowo dodajemy bulion (jeśli nie macie ugotowanego bulionu można rozpuścić kostkę rosołową warzywną lub drobiową).
Na początek wlewamy ok. 1/3 bulionu. Przykrywamy pokrywką i gotujemy. Po ok. 5 minutach (bulion powinien się wchłonąć) wlewamy kolejną porcję i następną po kolejnych 5 minutach. Jak już wlejemy ostatnią porcję buliony dodajemy do naszego risotto zielony groszek i gotujemy ok. 5 minut.
W sumie ryż powinien gotować się ok. 15-18 minut. Po tym czasie dodajemy natkę pietruszki, sos sojowy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Risotto z kurczakiem i zielonym groszkiem dokładnie mieszamy, zdejmujemy patelnię z palnika i przykrytą odstawiamy na ok. 5 minut żeby ryż wchłonął nadmiar płynu.
Komentarze