Risotto ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bulion zagotować i zostawić na minimalnym ogniu, aby nie stygł. W głębokiej patelni (ja używam woka) rozgrzać masło, dodać pokrojoną cebulę i starty czosnek. Chwilę przesmażyć. Następnie dodać ryż i dokładnie wymieszać, aby cały oblepił się masłem. Całość zalać chochelką gorącego bulionu, wymieszać i poczekać, aż ryż wchłonie cały bulion. Tę czynność należy powtarzać, dodając zawsze tylko jedną chochlę czy filiżankę bulionu, aż ryż wchłonie cały bulion. Nic się tu nie przyspieszy, a jeśli na patelnię wlejemy za dużo bulionu na raz wyjdzie zupa a nie risotto. Kiedy ryż jest już al dente, dodać szpinak pokrojony w paski i suszone pomidory i wszystko dokładnie wymieszać. Podawać posypane parmezanem.
Smacznego!
Komentarze