Tort zrobiony na pierwsze urodziny mojego synka. Na urodziny synów sama robie torty lecz ten jest jedyny w swoim rodzaju.
2 godz.
Składniki:
Biszkopt duży:
10 jajek
250 g mąki tortowej
125 g mąki ziemniaczanej
350 g cukru
1 łyż. proszku do pieczenia
Biszkopt mały:
3 jajka 150 g cukru
100 g mąki tortowej
1 łyż. proszku do pieczenia
50 g mąki ziemniaczanej
krem:
kostka margaryny
4 jajka
i szkl. cukru
gorzka czekolada
2 łyżki kakao
owoce w puszce(np. brzoskwinie)
dekoracje z masy cukrowej lub masa cukrowa do zrobienia bucików
barwnik spożywczy
Do obłożenia tortu:
2 śmietanki 36%
2 śmietan-fix
5-6 łyż cukru.
Roczek przemusia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt duży:
białka ubijamy z połową cukru, dodajemy po zółtku i reszte cukru. Ubijamy. mąki przesiewamy z proszkiemi wsypujemy do masy jajecznej. Wlewamy ciasto do wyłożonej papierem blachyi peczemy ok. 35 min. w 200 stopniach.
Biszkopt mały:
Robimy to samo co w dużym. Tylko pieczemy w miejszej blaszce a póżniej wycinamy kolo czy kwadrat.
Krem:
Jajka z cukrem ubijamy na parze na puszystą masę. Lekko studzimy. Dodajemy startą czekolade i kakao. Zimną masę mieszamy z margaryna ubitą na puch.
Biszkopt duży przekrawamy na 2 lub 3 placki wyładamy masę i układamy owoce. To samo prz małym.
Śmietankę miksujemy z śmietan-fix i cukrem pudrem. Okładamy tort. Do reszty bitej śmietany wlewamy barwnik i szprycką robimy dekoracje. Robimy napis i układamy ozdoby z masy cukrowej.
Porady
Można placki nasączyć inką lub syropem z owoców.Tort można także przełożyć dżemem.
Komentarze