Rogale z polędwicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać ,pokroić w piórka,zeszklić na maśle .Przełozyć do miseczki.
2.Drożdże rozetrzeć z cukrem ,2 płaskimi łyżkami mąki i 4 łyżkami wody.Przykryć i zostawić do wyrośnięcia.
3.Mąkę przesiać do miski,dodać sól i zioła,wlać wyrośnięte drożdże i resztę wody.Ciasto wymieszać łyżką a następnie wyrobić gładkie ciasto.Pod koniec wyrabiania dodać olej.Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
4.Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę.Zagnieć je ponownie ,rozwałkować i wykroić większe trójkąty .Na każdy położyć plaster polędwicy,łyżeczkę cebuli oraz cienki plaster ogórka .Zwijać w rulon nadając im kształt rogala.
5.Układać na natłuszczonej i oprószonej mąką blaszce.Rogale spryskać wodą połączoną ze szczyptą soli .
6.Piec w nagrzanym piekarniku przez około 30-35 min w temp.200 st.C..
Komentarze