Rogaliki z kiszoną kapustą

4.5 (173 ocen)

Krucho-drożdżowe ciasto rozpływa się w ustach, do tego kubeczek barszczu -pycha.

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki
    250 g masła lub margaryny
    40 g drożdży
    pół szklanki zimnego mleka
    2 łyżki śmietany 18%
    2 jajka
    łyżeczka soli
    Farsz:
    400 g kiszonej kapusty
    2 białe kiełbaski (surowe)
    średnia cebula
    2 łyżki oleju
    kminek,sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Rogaliki z kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę posiekać z tłuszczem, drożdże wymieszać z zimnym mlekiem i śmietaną, jajka rozmącić.
    Do mąki z masłem dodać pozostałe składniki (odrobinę jajka zostawić do smarowania) i szybko zagnieść ciasto.
    Wstawić ciasto do lodówki na minimum pół godziny.
  • 2. Farsz:
    Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w kostkę, wycisnąć mięso z kiełbasek, rozgnieść widelcem, dołożyć kapustę i smażyć 10 minut. Doprawić kminkiem , solą i pieprzem, wystudzić.
  • 3. Ciasto podzielić na 4 części, wałkować na okrągłe placki , każdy podzielić na 6 części, nakładać farsz , zwijać rogaliki. Smarować jajkiem.
    Piec ok 15-20 minut w 180*.
    Rogaliki nie muszą rosnąć, od razu wkładamy do piekarnika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować