Rogaliki z kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę posiekać z tłuszczem, drożdże wymieszać z zimnym mlekiem i śmietaną, jajka rozmącić.
Do mąki z masłem dodać pozostałe składniki (odrobinę jajka zostawić do smarowania) i szybko zagnieść ciasto.
Wstawić ciasto do lodówki na minimum pół godziny.
2.Farsz:
Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w kostkę, wycisnąć mięso z kiełbasek, rozgnieść widelcem, dołożyć kapustę i smażyć 10 minut. Doprawić kminkiem , solą i pieprzem, wystudzić.
3.Ciasto podzielić na 4 części, wałkować na okrągłe placki , każdy podzielić na 6 części, nakładać farsz , zwijać rogaliki. Smarować jajkiem.
Piec ok 15-20 minut w 180*.
Rogaliki nie muszą rosnąć, od razu wkładamy do piekarnika.
Komentarze