Rogaliki drożdzowe z jagodami

4.5 (191 ocen)

  • 2 godz.

Słodkie wspomnienie minionego lata

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto :
    50 dkg mąki ok. 3 szklanek
    5 dkg drożdźy
    10 dkg masła
    150 ml mleka
    3 żółtka
    pół szkl. cukru
    cukier waniliowy
    1 całe jajko

    Farsz:
    1/2 kg jagód świeżych lub mrożonych
    4 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki drożdzowe z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Droźdźe rozpuszczamy z dwoma łyzkami ciepłego mleka oraz łyżką cukru. Pozostawiamy chwilę do wyrośnięcia. Żółtka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę. Masło roztapiamy. Mleko podgrzewamy. Do przesianej maki dodajemy wyrośnięty rozczyn z droźdzy , utarte jajka i rozpuszczone masło. Wyrabiając ciasto dodajemy ciepłe mleko.Całość wyrabiamy aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wałkujemy , najlepiej w kształ okręgu. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy trójkąty. Farsz nakładamy na szerszym końcu ciasta. Zawijamy w stronę wierzchołka. Jajko rozbełtać i posmarować rogaliki.Piec ok.20 min. w temperaturze 170 C .

Porady

Zamiast tradycyjnego masła, najlepiej użyć masła roślinnego z kubeczka, wtedy ciasto jest lekkie i puszyste. Jeśli używamy jagód mrożonych należy odcisnąć sok z owoców ponieważ będzie wypływał w trakcie pieczenia, ewentualnie dodać ok . 2 łyżek bułki tartej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować