Rogaliki półfrancuskie

4.5 (141 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Proste w wykonaniu, ciasto ma podwójne zastosowanie - bez dodatku cukru i z odpowiednim nadzieniem świetne nadaje się na paszteciki.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    0,7 kg mąki
    0,5 szklanki mleka
    5 dag drożdży
    1 kostka margaryny
    2 jajka
    3 łyżki cukru
    szczypta soli
    cukier puder do posypania

    Nadzienie na 36 rogalików:
    2 kostki twarogu
    1 jajko
    3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Rogaliki półfrancuskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Margarynę rozpuścić i odstawić do ostudzenia. Do miski wsypać 0,5 kg mąki, dodać sól 2 łyżki cukru i 2 całe jajka. Drożdże rozpuścić w letnim mleku z 1 łyżką cukru. Rozpuszczone drożdże dodać do mąki i wyrobić ciasto dolewając rozpuszczoną margarynę. Dosypywać stopniowo pozostałą mąkę aż ciasto będzie odchodzić od ręki a naciśnięte palcem będzie "wracać". Następnie wkładamy ciasto na pół godziny do zimnej wody (bez woreczka). Ciasto powinno wypłynąć i może trochę popękać. Miskę podsypujemy mąką, przekładamy ciasto i ponownie wyrabiamy dodając mąkę aż uzyskamy konsystencję jak przed włożeniem do wody. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część rozwałkować dość cienko nadając kształt koła. Następnie dzielimy na 12 części. W najszerszym końcu kładziemy nadzienie i zawijamy do środka nadając kształt rogalika. Pieczemy w 180 stopniach do zarumienienia (15 - 20 minut). Posypujemy cukrem pudrem.
  • 2. Nadzienie:
    Rozdrabniamy 2 kostki twarogu, wbijamy całe jajko i mieszamy z 2 łyżkami cukru. Można nadziewać dowolnie powidłami lub kawałkami jabłka.

Porady

Najlepiej smakują ciepłe. Jeśli nie dodamy cukru a farsz zamienimy na kapustę z grzybami mamy pyszne paszteciki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować