Rogaliki smalcowe z różanym nadzieniem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Przepis na te rogaliki odkładałam bardzo długo, a szkoda. Ogólnie nie przepadam za ciasteczkami czy pączkami pieczonymi na smalcu. Dziś z czystym sumieniem mogę polecić owe rogaliki smalcowe, rewelacja. Przygotowanie ciasta nie zajmuje wiele czasu, a radość łasuchowania? bezcenna:)

  • 50 min

Składniki:

  • Użyłam do nadzienia własnoręcznie zrobionej konfitury z płatków dzikiej róży wymieszanej z powidłami śliwkowymi. POLECAM!

    Składniki:

    - 20 dkg smalcu (kostka)
    - 60 dkg mąki
    - 3 dkg drożdży
    - łyżka cukru
    - 2 żółtka
    - 1 jajo
    - 1/2 szkl. kwaśnej śmietany + 1/2 szkl. jogurtu naturalnego
    - szczypta soli
    - konfitura z płatków róż oraz powidła śliwkowe (ew. marmolada różana)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Rogaliki smalcowe z różanym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, wymieszać ze szczyptą soli, drożdże utrzeć z cukrem. Żółtka i jajo roztrzepać. Smalec pokroić na drobniejsze kawałki i miękki przełożyć do mąki. Śmietanę, jogurt, jaja oraz drożdże wlać do mąki i starannie zarobić ciasto, powinno być troszkę kleiste. Stolnicę oprószyć solidnie mąką, wyłożyć 1/3 ciasta obtaczać w mącę, wałkować na grubość ok 3-4 mm tworząc okrąg. Tak samo postępować z pozostałą ilością ciasta. Wycinać radełkiem trójkąty według uznania smarować konfiturą i zwijać rogaliki zaczynając od strony szerszej. Piekarnik nagrzać do 170 st. C. Blaszkę piekarnikową wyłożyć pergaminem i układać rogaliki zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Piec przez 25 min w nagrzanym piekarniku, lub do całkowitego zrumienienia. Oprószyć cukrem pudrem:) SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Smalec

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować