BISZKOPT:
6 jajek (osobno białka i osobno żółtka)
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki krupczatki
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM:
300g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru pudru
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 2 łyżkach ciepłej wody
około 70 ml rumu lub innego alkoholu
dodatkowo: krokant do posypania lub starte orzechy
Rolada kawowo-rumowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT: Schłodzone białka ubić na sztywno,
pod koniec dodać cukier, dalej ubijając.
Następnie dodawać po jednym żółtku.
Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem.
Całość delikatnie przemieszać.
Dużą blaszkę z piekarnika wysmarować i wyłożyć papierem do pieczenia,
wylać przygotowaną masę. Piec w temperaturze około 175 stopni przez około 20 minut.
2.KREM: Miękkie masło utrzeć na biały puch z cukrem,
następnie dodać kawę rozpuszczoną w ciepłej wodzie i utrzeć.
Na sam koniec stopniowo dodawać alkohol i dokładnie utrzeć.
3.Upieczony biszkopt wyłożyć na ściereczkę i zrolować.
Zostawić do całkowitego wystudzenia.
4.Wystudzony biszkopt rozwinąć,
zdjąć papier do pieczenia. Biszkopt delikatnie skropić rumem
i wysmarować przygotowany krem (2/3 części).
Całość zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na około 20-30 minut.
5.Następnie rozwinąć roladę posmarować z wierzchu pozostałym kremem
i posypać startymi orzechami lub krokantem.
6.Przygotowaną roladę przechowywać w lodówce i wyjmować najlepiej 20 minut przed podaniem.
Komentarze