Rolada otulona boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle. Po usmażeniu dodajemy ją do mięsa mielonego.
2.Śmietanę mieszamy z 5 łyżkami bułki tartej i przekładamy całość do mięsa. Następnie wbijamy jajka, dodajemy soli i pieprzu do smaku - wszystko dokładnie mieszamy.
3.Cukinię myjemy, odkrawamy końcówki i kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Solimy ją i odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie osuszamy ja papierowymi ręcznikami. Kukurydze odsączamy z zalewy. Wycinamy kawałek folii aluminiowej, mniej więcej o wymiarach 20x30 cm, smarujemy odrobiną masła lub oleju i posypujemy resztą bułki tartej.
4.Na folii rozkładamy mięso, a na nim układamy cukinię i kukurydzę.
5.Roladę zwijamy za pomocą folii i obkładamy plastrami boczku. Całość układamy w natłuszczonej formie i polewamy 4 łyżkami wody. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 1 godzinę i 15 minut.
Komentarze