Rolada otulona boczkiem

4.5 (190 ocen)

  • 30 min

Rolada zachwyca nie tylko smakiem, ale i wspaniałym wyglądem głównie dzięki podpieczonym plastrom boczku

  • 30 min

Składniki:

  • 70 dag mieszanego mięsa mielonego,
    2 jajka,
    8 łyżek bułki tartej,
    1/2 szklanki śmietany,
    2 cebule,
    1 puszka kukurydzy,
    kilka plastrów boczku,
    cukinia,
    łyżka masła,
    sól,
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rolada otulona boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolada otulona boczkiem 1. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle. Po usmażeniu dodajemy ją do mięsa mielonego.
  • Rolada otulona boczkiem 2. Śmietanę mieszamy z 5 łyżkami bułki tartej i przekładamy całość do mięsa. Następnie wbijamy jajka, dodajemy soli i pieprzu do smaku - wszystko dokładnie mieszamy.
  • Rolada otulona boczkiem 3. Cukinię myjemy, odkrawamy końcówki i kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Solimy ją i odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie osuszamy ja papierowymi ręcznikami. Kukurydze odsączamy z zalewy. Wycinamy kawałek folii aluminiowej, mniej więcej o wymiarach 20x30 cm, smarujemy odrobiną masła lub oleju i posypujemy resztą bułki tartej.
  • Rolada otulona boczkiem 4. Na folii rozkładamy mięso, a na nim układamy cukinię i kukurydzę.
  • Rolada otulona boczkiem 5. Roladę zwijamy za pomocą folii i obkładamy plastrami boczku. Całość układamy w natłuszczonej formie i polewamy 4 łyżkami wody. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 1 godzinę i 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować