1.Ciasto: drożdże ucieramy z 2 łyżeczkami cukru. Żółtka ucieramy z cukrami i margaryną. Mieszamy z drożdżami i śmietaną. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy do masy. Przesiewamy porcjami mąkę, mieszając. Gdy ciasto będzie gęste, wyrabiamy ręcznie, aż przestanie się kleić do rąk. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia.
2.Masa makowa: mak zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na noc. Odsączamy, mielimy dwukrotnie. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy pokrojoną w wiórki margarynę. Ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy mak, mieszamy. Następnie dodajemy bakalie, aromat i ubite białka. Delikatnie mieszamy.
3.Ciasto dzielimy na 5 części (po ok. 40 dag). Rozwałkowujemy w prostokąty, nakładamy masę, zwijamy. Pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 °C.
Komentarze