Rolada makowa

4.5 (159 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To moje popisowe ciasto, piekę je niemal co tydzień i obdzielam nim rodzinę i znajomych.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 1 kg mąki tortowej
    ● kostka margaryny
    ● 3/4 szkl. cukru
    ● 10 dag drożdży
    ● 4 jajka ● sól
    ● cukier waniliowy
    ● 1 szkl. kwaśnej śmietany
    Masa makowa:
    ● 60-70 dag maku
    ● kostka margaryny
    ● 1 i 1/2 szkl. cukru
    ● 6-7 jajek
    ● bakalie (rodzynki, orzechy, migdały)
    ● aromat rumowy lub migdałowy
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery

Rolada makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: drożdże ucieramy z 2 łyżeczkami cukru. Żółtka ucieramy z cukrami i margaryną. Mieszamy z drożdżami i śmietaną. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy do masy. Przesiewamy porcjami mąkę, mieszając. Gdy ciasto będzie gęste, wyrabiamy ręcznie, aż przestanie się kleić do rąk. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. Masa makowa: mak zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na noc. Odsączamy, mielimy dwukrotnie. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy pokrojoną w wiórki margarynę. Ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy mak, mieszamy. Następnie dodajemy bakalie, aromat i ubite białka. Delikatnie mieszamy.
  • 3. Ciasto dzielimy na 5 części (po ok. 40 dag). Rozwałkowujemy w prostokąty, nakładamy masę, zwijamy. Pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować