Rolada mielona z pestkami dyni i słonecznika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki umyć,kapelusze pokroić w ćwiartki lub ósemki / uzależnione od wielkości pieczarek/,ogonki w kostkę.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju,dodać pokrojone kapelusze,skropić sokiem z cytryny i smażyć do czasu odparowania wody,dodać pokrojony w zapałkę czosnek,chwilę smażyć,przyprawić do smaku i wyjąć usmażone grzyby,tłuszcz i czosnek pozostawić.
2.Na powstały tłuszcz dodać ogonki pieczarek,chwilę smażyć,wsypać posiekane pestki dyni,słonecznik,jeszcze chwilę smażyć i przestudzić
3.Mięso włożyć do miski,wlać mleko,przyprawić do smaku przyprawami i wyrobić gładką masę.Wsypać pestki,wymieszać.
4.Na koniec dodać usmażone kapelusze pieczarek i wymieszać.
5.Ser i szynkę pokroić w słupki.
6.Przyciąć dwa kawałki papieru do pieczenia o długości ok.50 cm,każdy posmarować olejem na 3/4 wielkości i posypać ziarnami sezamu.
7.Na tak przygotowany papier położyć po połowie wyrobionej masy mięsnej i za pomocą wałka do ciasta równo rozłożyć masę pozostawiając wolne boki papieru i kawałek z długości.
Na warstwie mięsa ułożyć słupki sera i szynki, 5 rzędów szynki i 4 rzędy sera.
8.Pomagając sobie papierem zwinąć całość w roladę.
9.Zawinąć całość w papier,końcówki związać bawełnianą nicią.Blaszkę wyłożyć również papierem do pieczenia,wlać 3/4 szk.zimnej wody i ułożyć rolady.
10.Piekarnik nagrzać do 200C włożyć rolady z piec 30 min.Odwrócić delikatnie rolady na drugą stronę i ponownie zapiekać 30 min.Czynność powtórzyć,jeszcze raz odwrócić rolady i zapiekać kolejne 30 min.Pozostawić w papierze do przestygnięcia.
11.Przed podaniem odwinąć z papieru,ułożyć na półmisku,ozdobić.
Porady
.Podana na ciepło z kaszą gryczaną będzie doskonałym daniem obiadowym.
Komentarze