Rolada serowo - makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po trochę cukru i dalej ubijać. Później dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia a na koniec mak i zapach. Wylać ciasto na blachę wyłożoną folią aluminiową i piec do zarumienienia się ciasta ( ok. 25 min). Po ostygnięciu przekroić na pół.
2.MASA SEROWA:
Ser zemleć, margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę, dodawać po trochę sera i dalej ucierać. żelatynę z cukrem waniliowym rozpuścić w mleku, ostudzić i dodać do masy serowej dalej ucierając. Gdy masa zgęstnieje można zwijać roladę.
Na ciasto nałożyć masę serową, na brzegu ciasta ułożyć pasek galaretki (przygotowanej wg przepisu na opakowaniu) i i zwijać mocno ściskając dużym papierem śniadaniowym.
3.POLEWA:
Margarynę rozpuścić w rondelku , dodać cukier i kakao stale mieszając. Gdy wszystkie składniki się połączą zdjąć rondelek z ognia i dodać śmietanę.Gotową roladę polać polewą i posypać np. łuskanym słonecznikiem
4.Całość włożyć do lodówki. Ciasto dobre jest po kilku godzinach.
Porady
Zamiast galaretki można użyć owoce. Ja oprócz galaretki dodałam również wiśnie.
Komentarze