Rolada szpinakowa z łososiem i kremowym twarożkiem. Doprawiona tartym chrzanem, który świetnie komponuje się z łososiem. Bez mąki, bardzo lekka, bardzo efektowna i niezwykle smaczna
45 min
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
150 g świeżego szpinaku
4 jajka
50 g sera żółtego
200 g wędzonego łososia
300 g kremowego twarożku
2 łyżki startego chrzanu
sól
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak drobno posiekaj. Ser żółty zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
Oddziel żółtka od białek. Z białek ubij sztywną pianę. Pod koniec dodaj szczyptę soli oraz żółtka. Dodaj posiekany szpinak i starty ser i delikatnie wymieszaj.
2.Dużą blaszkę (np. 25 na 40 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę do formy, rozprowadź ją równomiernie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Piecz 12-15 minut do delikatnego zezłocenia brzegów ciasta.
Blaszkę wyjmij z piekarnika, odstaw ciasto do ostudzenia.
3.Serek wymieszaj z chrzanem, łososia posiekaj lub potnij na cienkie plasterki.
Serek rozsmaruj równomiernie na cieście. Wyłóż łososia zostawiając 2 centymetrowy rant wzdłuż jednego dłuższego boku. Zawiń dość ciasno roladę, podczas zawijania usuwaj delikatnie papier. Zawijanie zacznij od boku z łososiem.
4.Roladę zawiń w folię spożywczą i odstaw na kilka godzin (przynajmniej 2-3 godziny) do lodówki.
Gotową roladę pokrój w centymetrowe plasterki, podaj.
Komentarze