ROLADA SZPINAKOWO – ŁOSOSIOWA

5 (179 ocen)

  • 2 godz.

Rolada szpinakowo-łososiowa wygląda bardzo wykwintnie. Myślę, że doskonale sprawdzi się jako przystawka na wielkanocnym stole.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto szpinakowe:
    450g mrożonego szpinaku
    4 jajka
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka mąki pszennej
    2 łyżki masła

    Masa serowa:
    3 serki śmietanowe Almette
    4 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    2 łyżeczki soku z cytryny

    Dodatkowo:
    400 g wędzonego łososia
Wystaw ocenę:

5 (179 ocen)

Zobacz również:

Rolada Przystawki

Rolada szpinakowo – łososiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0cal0ay 1. 1. Szpinak rozmrozić i przesmażyć na maśle. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić solą i pieprzem. Odstawić do przestudzenia.
  • image-28uqvmp 2. Po tym czasie ubić białka na sztywną pianę, żółtka połączyć z przestudzonym szpinakiem. Na koniec dodać do szpinaku pianę z białek i delikatnie wymieszać.
  • 3. Gotową masę szpinakową rozsmarować na blaszce o wymiarach 25x39cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni C około 15 minut.
  • image-0sj0gdv 4. Serki Almette przełożyć do miski, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek(4 ząbki) oraz sok z cytryny, dokładnie wymieszać.
  • image-0tcwf1j 5. Przestudzone ciasto szpinakowe posmarować masą serową, ułożyć plastry łososia aby przykryły całość. Następnie dość ciasno zwinąć w roladę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny do schłodzenia.
  • image-1as3sml 6. Roladę podawać pokrojoną w plastry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować