Rolada szpinakowo – łososiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Szpinak rozmrozić i przesmażyć na maśle. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić solą i pieprzem. Odstawić do przestudzenia.
2.Po tym czasie ubić białka na sztywną pianę, żółtka połączyć z przestudzonym szpinakiem. Na koniec dodać do szpinaku pianę z białek i delikatnie wymieszać.
3.Gotową masę szpinakową rozsmarować na blaszce o wymiarach 25x39cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni C około 15 minut.
4.Serki Almette przełożyć do miski, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek(4 ząbki) oraz sok z cytryny, dokładnie wymieszać.
5.Przestudzone ciasto szpinakowe posmarować masą serową, ułożyć plastry łososia aby przykryły całość. Następnie dość ciasno zwinąć w roladę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny do schłodzenia.
Komentarze