Rolada porzeczkowa. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Podczas ubijania wsypać cukier i dodawać kolejno żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Ciasto rozprowadzić cienką warstwę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika , piec około 10-15 minut,w 180 st. C. Biszkopt wyjąć, zdjąć pergamin i szybko zrolować na ściereczkę.
2.Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, wystudzić.
Śmietanę ubić, wymieszać z galaretką.
Biszkopt rozwinąć, położyć część masy, na środek poukładać porzeczki, przykryć masą. Zwinąć roladę, posmarować resztą masy. Udekorować porzeczkami.
Komentarze