Rolada warzywna z szynką i serem

4.5 (143 ocen)

  • 1 godz. 50 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Dziś polecam bardzo smaczną roladę na upieczonym warzywnym cieście z szynką i serem oraz natką pietruszki.

  • 1 godz. 50 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • ziemniaki 2 szt. - trzemy na wiórki
    marchew 2 szt. - trzemy na wiórki
    szczypior pęczek pokroić na 2 cm kawałki
    cebula czerwona 1 szt. pokroić na plasterki (ćwiartki)
    jajka 2 szt.
    mąka 1 łyżka
    pieprz
    sól
    szynka 6 plastrów
    ser mozzarella - plastry
    ser mozzarella wiórki
    narka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Przystawki

Rolada warzywna z szynką i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki na ciasto. 1. Składniki na warzywne ciasto.
  • Rolada warzywna z szynką i serem 2. Starte ziemniaki, marchew solimy i odstawiamy na 20 minut żeby puściły wodę. Odciskamy z wody, dodajemy szczypior, cebulę, mąkę, pieprz i jajka.
  • Rolada warzywna z szynką i serem 3. Wyrabiamy ręcznie ciasto. W zależności od blachy na jakiej będziemy piec, mnie z tego ciasta wyszły 2 placki ciasta o wymiarze 20 cm x 30 cm.. Rozkładamy ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
  • Rolada warzywna z szynką i serem 4. Upieczone ciasto studzimy i delikatnie oddzielamy od papieru.
  • Rolada warzywna z szynką i serem 5. Na upieczone ciasto układamy plasterki sera mozzarello, musimy zostawić na cieście 4 cm wolnego miejsca, taki margines. Na ułożony ser układamy plastry szynki, plastry szynki posypujemy serem mozzarella (wiórki)i natką pietruszki.
  • Rolada warzywna z szynką i serem 6. I tak przygotowany placek ciasta zwijamy w roladę.
  • Rolada warzywna z szynką i serem 7. Zwinięte rolady układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy wiórkami sera mozzarello.
  • Rolada warzywna z szynką i serem 8. Zapiekamy 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  • Rolada warzywna z szynką i serem 9. Zapieczone rolady wyjmujemy z piekarnika, czekamy aż troszkę ostygną.
  • Rolada warzywna z szynką i serem 10. Roladę kroimy w szersze kawałki i zajadamy :) Zimne także są pysze i świetnie nadają się na przekąski.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować