Rolada warzywna z szynką i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na warzywne ciasto.
2.Starte ziemniaki, marchew solimy i odstawiamy na 20 minut żeby puściły wodę. Odciskamy z wody, dodajemy szczypior, cebulę, mąkę, pieprz i jajka.
3.Wyrabiamy ręcznie ciasto. W zależności od blachy na jakiej będziemy piec, mnie z tego ciasta wyszły 2 placki ciasta o wymiarze 20 cm x 30 cm.. Rozkładamy ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
4.Upieczone ciasto studzimy i delikatnie oddzielamy od papieru.
5.Na upieczone ciasto układamy plasterki sera mozzarello, musimy zostawić na cieście 4 cm wolnego miejsca, taki margines. Na ułożony ser układamy plastry szynki, plastry szynki posypujemy serem mozzarella (wiórki)i natką pietruszki.
6.I tak przygotowany placek ciasta zwijamy w roladę.
7.Zwinięte rolady układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy wiórkami sera mozzarello.
8.Zapiekamy 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
9.Zapieczone rolady wyjmujemy z piekarnika, czekamy aż troszkę ostygną.
10.Roladę kroimy w szersze kawałki i zajadamy :) Zimne także są pysze i świetnie nadają się na przekąski.
Komentarze