ROLADA Z a LA GOŁĄBKAMI

5 (157 ocen)

Pyszna i efektowna rolada, która wymaga więcej poświęconego czasu ale efekt smakowy jest tego wart.

Składniki:

  • - ok. 1kg mięsa z łopatki lub szynki
    -przyprawy-sól,pieprz,
    przyprawa do mięsa

    Gołąbki:
    -35 dag mięsa mielonego
    -15 dag białej kapusty
    -1 cebula
    -1 jajko
    -3-4 łyżki bułki tartej( w zależności od konsystencji masy mięsnej)
    -3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    -przyprawy-sól.pieprz, przyprawa do mięsa mielonego

    Ponadto:
    -2 jajka ugotowane na twardo
Wystaw ocenę:

5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki Jajko

Rolada z a la gołąbkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyj,osusz, rozkrój nożem wzdłuż na połowę, nie rozcinając do końca. Powstanie duży prostokątny płat, który należy jeszcze rozklepać tłuczkiem. Mięso natrzyj przyprawami i odstaw do lodówki najlepiej na noc.
  • 2. Gołąbki: Kapustę drobno poszatkuj i wrzuć do osolonego wrzątku, gotuj ok. 5 minut, odcedź.
    Mięso mielone przełóż do miski,dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, kapustę,jajko ,bułkę tartą oraz przyprawy wg. upodobań. Wszystko dokładnie wymieszaj.
    Ugotowane jajka obierz,przekrój na pól. Z mięsa uformuj cztery nie duże kulki w każdej umieszczając połówkę jajka.
  • 3. Na płacie mięsa ułóż gołąbki i zawiń roladę. Na papierze do pieczenia rozsmaruj pozostałą masą mięsna i ułóż na niej roladę i zawiń ciasno. Roladę umieść w naczyniu do zapiekania i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni i piec ok.60-70 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Kapusta Łopatka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować