Pyszna i efektowna rolada, która wymaga więcej poświęconego czasu ale efekt smakowy jest tego wart.
Składniki:
- ok. 1kg mięsa z łopatki lub szynki
-przyprawy-sól,pieprz,
przyprawa do mięsa
Gołąbki:
-35 dag mięsa mielonego
-15 dag białej kapusty
-1 cebula
-1 jajko
-3-4 łyżki bułki tartej( w zależności od konsystencji masy mięsnej)
-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
-przyprawy-sól.pieprz, przyprawa do mięsa mielonego
Rolada z a la gołąbkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyj,osusz, rozkrój nożem wzdłuż na połowę, nie rozcinając do końca. Powstanie duży prostokątny płat, który należy jeszcze rozklepać tłuczkiem. Mięso natrzyj przyprawami i odstaw do lodówki najlepiej na noc.
2.Gołąbki: Kapustę drobno poszatkuj i wrzuć do osolonego wrzątku, gotuj ok. 5 minut, odcedź.
Mięso mielone przełóż do miski,dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, kapustę,jajko ,bułkę tartą oraz przyprawy wg. upodobań. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Ugotowane jajka obierz,przekrój na pól. Z mięsa uformuj cztery nie duże kulki w każdej umieszczając połówkę jajka.
3. Na płacie mięsa ułóż gołąbki i zawiń roladę. Na papierze do pieczenia rozsmaruj pozostałą masą mięsna i ułóż na niej roladę i zawiń ciasno. Roladę umieść w naczyniu do zapiekania i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni i piec ok.60-70 minut
Komentarze