Rolada z indyka z farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso przekrajamy wzdłuż tworząc dość spory płat, ale nie rozcinając do końca. Rozbijamy delikatnie z obydwu stron. Mięso nacieramy solą, pieprzem i tymiankiem.
2.Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej, najpierw przesmażamy cebulkę a po jakiejś chwili dodajemy pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem i tyminakiem. Po usmażeniu odstawiamy do ostygnięcia.
3.Przesmażone pieczarki i cebulę mieszamy z mięsem mielonym.
4.Na cały płat mięsa rozsmarowujemy farsz. Mięso zwijamy po dłuższej krawędzi tworząc roladę.
5.Mięso obwiązujemy bawełnianą nitką. Roladę przed włożeniem do rękawa smarujemy z każdej strony oliwą.
6.Wkładamy do rękawa, każdy bok związujemy a na górze robimy z 2-3 małe otwory. Tak przygotowane mięso najlepiej włożyć do większego naczynia żaroodpornego, by w razie przedziurawienia rękawa nie zalać piekarnika. Po za tym mięso wygodniej będzie nam wyciągnąć z piekarnika.
7.Mięso pieczemy w 180 st. C ok. 1 godzinę. Można na 15 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, ale tylko u góry, wtedy mięso ładnie się zarumieni.
Komentarze