Rolada z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Przepis babci Stasi.

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto
    2/3szkl mąki pszennej
    1/4szkl mąki ziemniaczanej
    3/4szkl cukru
    4 jaja
    szczypta soli

    Nadzienie
    1kg jabłek kwaśnych
    1/2szkl cukru
    budyń waniliowy sypki
    1 łyżeczka cynamonu

Rolada z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Białka ubić ze szczyptą soli i połową cukru. Resztę cukru dodać do żółtek i utrzeć. Przesiać obie mąki przez sito. Dodać żółta i delikatnie połączyć z białkami.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piec ok 20min. temp180C

    Jabłka umyć, obrać, podzielić w ćwiartki i uprażyć z cukrem i cynamonem i budyniem ok 20min.

    Upieczony biszkopt zostawić w piekarniku na 15 min następnie uchylić drzwiczki i po 5 min wyjąć z pieca. Delikatnie zdjąć papier. Biszkopt przykryć wilgotną ściereczką i zwinąć w rulon wzdłuż najdłuższego boku. Odstawić. Po 5 min rozsmarować na biszkopcie uprażone jabłka i ponownie zwinąć. Jak ostygnie posypać cukrem pudrem.
    Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy