Rolada z karkówki z pieczarkami i kwaszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso opłukać.Zalać mlekiem.Do mleka dodać cebulę czosnkową pokrojoną w piórka.Przykryć i odstawić na kilka godzin w chłodnym miejscu.Następnie mięso wyjąć ,opłukać,wysuszyć.Cebulę odsączyć i pozostawić do późniejszego wykorzystania.
2.Kapustę opłukać,zalać wodą .Gotować do miękkości na małym ogniu.Odcedzić .Pieczarki oczyścić drobno pokroić.Podsmażyć razem z drobno posiekaną cebulą.Dodać pokrojoną kapustę.Przyprawić solą i pieprzem tak aby farsz był pikantny.Smażyć na małym ogniu około 10 minut.
3.Osuszone mięso rozciąć tak, aby utworzyć płat.Rozbić tłuczkiem .Od środka mięso posypać pieprzem.Nałożyć farsz ,zwinąć ciasno w roladę.Następnie mięso owinąć sznurkiem.
4.Połowę czosnkowej cebuli (z mleka) wyłożyć na dno lekko natłuszczonego żaroodpornego naczynia.Na cebulę położyć roladę, zalać wodą połączoną z ketchupem,octem,musztardą,solą,pieprzem,chilli,słodką papryką,cukrem , musztardą i pozostałą czosnkową cebulą.
5.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec pod przykryciem w temp.220 st C przez 1 godzinę i 15 minut.Następnie zdjąć pokrywę ,zmniejszyć temp.do 180 st.C i piec jeszcze 45 minut polewając kilka razy mięso sosem z naczynia.
Komentarze