Rolada z kurczaka ze szpinakiem i figami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Rolada z kurczaka wygląda znakomicie i smakuje wyśmienicie. Chili wyostrza jej smak, a łagodzi ją szpinak. A gdy słodkie owoce do sałatki dodamy to oryginalne połączenie smaków uzyskamy. Mięso jest grillowane i dlatego to jest fit danie, a warzywa, owoce są bardzo zdrowe i na talerzu kolorowe.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
    papryczka chili,
    bardzo małe cebulki (biała, czosnkowa, czerwona),
    1 mała cukinia,
    2 garście świeżego szpinaku,
    świeży tymianek,
    4 plasterki sera żółtego gouda light, ,
    oliwki zielone nadziane czosnkiem,
    sól, pieprz do smaku,
    1 łyżeczka cukru brązowego,
    1 łyżeczka syropu z agawy,
    figi indyjskie,
    physalis,
    oliwa z oliwek,
    sos koperkowy.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Przystawki

Rolada z kurczaka ze szpinakiem i figami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-133v0nf 1. Przygotowujemy składniki.
  • image-24p8pba 2. Filety z kurczaka myjemy, odcinamy polędwiczki i rozbijamy jaka najcieniej. Fileta doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną drobno papryczkę chili i listki tymianku. Cukinię kroimy na bardzo cienkie plasterki, które układamy na filecie, na szerokości.

  • image-0fly15g 3. Na cukinię układamy przecięty na pół plaster sera żółtego, oliwki i polędwiczkę (na długości fileta).

    Całość zwijamy na roladę, zaczynając od strony z dodatkami. Roladę przekładamy na natłuszczoną oliwą folię aluminiową i zwijamy ją jak cukierek (końcówki foli skręcamy).
  • image-1r9xrjf 4. Cebulki obieramy ze skórki, zawijamy do foli z dodatkiem oliwy, soli i pieprzu.

    Figi myjemy, kroimy na plastry i grillujemy bezpośrednio na rożnie. Pod koniec dodajemy do nich syrop zmieszany z cukrem.

    Roladę grillujemy ok. 30 min, od czasu, do czasu obracając ją, żeby ładnie upiekła się z każdej str.
    Cebulki również grillujemy. Jeśli pogoda nam nie sprzyja lub nie macie grilla to można roladki upiec w piekarniku, a figi podsmażyć na patelni.
  • image-0tt8e9c 5. Na talerzu układamy liście szpinaku, dodajemy pokrojona roladę, figi, physalis, cebulki i całość polewamy sosem koperkowym. Ozdabiamy świeżym tymiankiem.
    Smacznego

Porady

Figi należy umyć i oczyścić z bardzo drobnych kolców. Żeby mięso nam się przy rozbijaniu i skręcaniu nie rozpadło, najlepiej przygotować go na foli. Nie należy zbyt mocno solić fileta, ponieważ dodajemy oliwki, które są bardzo słone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Figi Kurczak Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować