Rolada z poziomkami i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka miksujemy z cukrem do białości. Mieszając, powoli wlewamy olej, a następnie stopniowo dodajemy przesiana mąkę i proszek. Dno formy o wym. 25x38 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Wyrównujemy. Pieczemy ok. 10 minut (do suchego patyczka) w temp. 190-195 °C.
2.Gorące ciasto przekładamy na ściereczkę obsypana cukrem pudrem. Usuwamy pergamin. Ciasto oprószamy cukrem pudrem i razem ze ściereczką zwijamy w roladę. Studzimy.
3.Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukry. Osobno miksujemy mascarpone, po czym porcjami dodajemy kremówkę i delikatnie mieszamy. Owoce myjemy i osuszamy.
4.Biszkopt rozwijamy i smarujemy masą. Równomiernie układamy owoce i ostrożnie zwijamy roladę. Owijamy mocno folia spożywczą. Chłodzimy 8-10 godzin. Roladę podajemy posypana cukrem pudrem.
Komentarze