Rolada z salami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki opłukać i pokroić w plastry. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Papryki opłukać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Natkę pietruszki opłukać i posiekać. Pieczarki usmażyć na rozgrzanym tłuszczu razem z cebulą. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać, ostudzić i odsączyć. Papryki również usmażyć doprawiając solą. Ostudzić i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Do miski przełożyć serki i masło. Dobrze razem połączyć. Następnie dodać pieczarki, papryki oraz natkę pietruszki. W razie potrzeby doprawić do smaku (ja już nie doprawiałam). Wszystko razem dokładnie wymieszać. Na stolnicy lub desce rozłożyć plastry salami - w dwóch rzędach, po 7 sztuk w każdym - tak, żeby plastry na siebie nachodziły. Na plastry salami nałożyć pastę serową. Równomiernie ją rozprowadzić. Następnie salami zwijać w roladę, zaczynając od szerszego brzegu. Pamiętać, żeby odkleić folię. Całą zawiniętą roladę zawinąć w folię spożywczą i przełożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Po tym czasie kroić w plastry. Najlepiej smakuje na kanapki.
Komentarze