Rolada z salami

4.5 (161 ocen)

bardzo smaczna na kanapki, z powodzeniem zastępuje tradycyjną wędlinę

Składniki:

  • 14 plastrów salami (tych większych)
    400 gram sera topionego śmietankowego
    100 gram miękkiego masła
    30 dag pieczarek
    1 cebula
    1 papryka czerwona
    1 papryka żółta
    1 pęczek natki pietruszki
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Rolada Przystawki Kanapki

Rolada z salami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki opłukać i pokroić w plastry. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Papryki opłukać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Natkę pietruszki opłukać i posiekać. Pieczarki usmażyć na rozgrzanym tłuszczu razem z cebulą. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać, ostudzić i odsączyć. Papryki również usmażyć doprawiając solą. Ostudzić i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Do miski przełożyć serki i masło. Dobrze razem połączyć. Następnie dodać pieczarki, papryki oraz natkę pietruszki. W razie potrzeby doprawić do smaku (ja już nie doprawiałam). Wszystko razem dokładnie wymieszać. Na stolnicy lub desce rozłożyć plastry salami - w dwóch rzędach, po 7 sztuk w każdym - tak, żeby plastry na siebie nachodziły. Na plastry salami nałożyć pastę serową. Równomiernie ją rozprowadzić. Następnie salami zwijać w roladę, zaczynając od szerszego brzegu. Pamiętać, żeby odkleić folię. Całą zawiniętą roladę zawinąć w folię spożywczą i przełożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Po tym czasie kroić w plastry. Najlepiej smakuje na kanapki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Salami

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować