Rolada ziemniaczana ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować w mundurkach lub na parze, przecisnąć przez praskę. Ostudzić. Osolić. Masło roztopić, wymieszać z ziemniakami, mąką, jajkiem. Wyrobić ciasto. Jeśli bardzo się lepi, dodać jeszcze mąki.
3.Uciąć prostokątny kawałek przezroczystej folii spożywczej lub rękawa do pieczenia. Obsypać mąką. Na folii rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 23x28 cm.
4.Na cieście rozsmarować farsz, posypać drobno pokrojonym/pokruszonym serem, rozłożyć kawałki łososia i zwinąć roladę, powoli zsuwając ją z folii. Boki rolady zlepić. Końce folii związać nitką lub gumką recepturką. Całość owinąć jeszcze w folię aluminiową.
5.Wrzucić na wrzątek do dużego garnka i gotować na wolnym ogniu 30 minut.
6.Można podać z sosem vinaigrette (pomidorowym) lub innymi zimnymi sosami (np. lekkim czosnkowym)
Komentarze