Roladki drobiowe z żurawiną oscypkiem z serową kratką

4.5 (187 ocen)

  • 40 min

Takie roladki jadłam raz w góralskiej karczmie na Krupówkach smak zapadł mi na długo w pamięci postanowiłam go odtworzyć i sie udało:)

  • 40 min

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
    150 g żurawiny kandyzowanej
    150 g oscypka-rolady ustrzyckiej+4 plastry
    4 cienkie plastry masła
    zioła "małgosi " do smaku
    sól morska do smaku
    pieprz czarny swieżo mielony
    2 jajka
    mąka pszenna do panierowania
    bułka tarta do panierowania
    olej roślinny do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki

Roladki drobiowe z żurawiną oscypkiem z serową kratką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso oprószamy przyprawami 1. Mięso myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym,kroimy nożem na cztery porcje,wkładamy do foliowego woreczka i delikatnie rozbijamy. Oprószamy ziołami małgosi-wspaniała mieszanka do mięs oraz solą i pieprzem.
  • nadziewamy 2. Kandyzowaną żurawinę rozsypujemy na filetach układamy na kazdym po plastrze masła i posypujemy startym na tarce jarzynowej o grubych oczkach oscypkiem.Zawijamy w rulony obtaczamy w mące, jajku rozkłóconym ze szczyptą soli i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano.
  • smażymy 3. Z odłożonego oscypka pokroić cienkie paseczki i ułożyć na podpieczonych filetach serową kratkę ,potrzymać jeszcze chwilę na wolniutkim ogniu aż ser lekko się stopi. Podawać gorące prosto z patelni.Ja podałam z pieczonymi ziemniakami o ziołowej nutce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Oscypek Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować