Roladki faszerowane kurkami i serem w sosie kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso rozbić na cienkie kotlety (najlepiej pod folią spożywczą). Posolić i popieprzyć każdy kawałek.
2.Kurki oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę posiekać na drobną kostkę. Na patelnię z masłem wrzucić kurki i cebulę, podsmażyć. Pod koniec przyprawić solą i pieprzem.
3.Następnie na każdy płat mięsa kłaść kawałek sera żółtego oraz porcję kurek (pozostałe kurki posłużą do przygotowania sosu) i zwijać roladki - najpierw boki do środka, a następnie od dołu do góry. Roladki panierować w bułce tartej i odstawić do lodówki na około godzinę. Po tym czasie usmażyć roladki z każdej strony, na oleju - na wolnym ogniu, pod przykryciem - żeby w środku nie były surowe.
4.W rondelku podgrzać bulion. Dodać podsmażone kurki, chwilę podgotować. Śmietanę i mąkę wymieszać w kubeczku, dolać odrobinę gorącego bulionu i wlać do rondelka. Przyprawić do smaku i chwilkę pogotować.
Komentarze