Roladki indycze w sosie śmietanowo-żurawinowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Kombinacje z roladami to moja specjalność. Uwielbiam je pod każdą postacią. Zwłaszcza te z mięsa drobiowego, bogatego w białko. Najprościej i zarazem bardzo szybko robi się właśnie roladki z mięs drobiowych. Polecam szczególnie z fileta indyczego, przepisem dzielę się poniżej.

  • 40 min

Składniki:

  • Przepis na 4 porcje.

    Składniki na roladki:

    - 4 duże porcje (plastry) fileta z indyka
    - średnia marchew
    - ogórek kiszony
    - 2 plasterki sera żółtego
    - 4 łyżki musztardy
    - łyżeczka ziarenek kolendry
    - łyżka słodkiej papryki mielonej
    - 2 gałązki natki pietruszki
    - sól i pieprz do smaku

    Sos:

    - 2 płaskie łyżki margaryny lub masła
    - mała marchew
    - 5 plasterków pora
    - 1 mała cebulka
    - 20 ziarenek świeżej (ew. suszonej) żurawiny
    - kopiasta łyżka mąki
    - 2 pełne łyżki kwaśnej śmietany
    - 1,5 łyżki marynaty do mięs (lu przyprawy typu gyros)
    - pół łyżeczki rozmarynu i oregano
    - woda
    - sól i pieprz do smaku

    Dodatkowo:

    - nić kuchenna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Roladki indycze w sosie śmietanowo-żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety delikatnie rozbić za pomocą tłuczka. Przyprawić pieprzem, solą z obu stron oraz posypać słodką papryką, rozgniecioną kolendrą z jednej strony i posmarować musztardą. Wcześniej podgotować obraną marchewkę. Półmiękką przekroić na 4 części, tak samo ogórek kiszony. Układać na części posmarowanej musztardą. Na koniec nasze nadzienie posypać posiekaną drobno natką pietruszki i przykryć połówką plasterka sera żółtego. Roladki starannie zwiną obwiązując je nicią kuchenną.

    Na patelni rozgrzać tłuszcz, ułożyć roladki i zarumienić dokładnie z każdej strony. Następnie wlać 150 ml ciepłej wody, posypać marynatą, rozmarynem, oregano, solą i pieprzem. Dołożyć połowę żurawiny, pokrojoną w plasterki marchewkę, por oraz posiekaną drobno cebulkę. Dusić ok 30 minut na wolnym ogniu co jakiś czas podlewając wodą i obracając rolady. Gdy będą miękkie wyjąć. Na patelnię dolać 3/4 szkl. przegotowanej wody. Zrobić zakotkę z łyżki mąki i 4 łyżek wody, wlać ją i wymieszać całość pozostawiając kilka minut na wolnym ogniu. Parę łyżek sosu połączyć ze śmietaną w kubeczku, dolać do całości, wymieszać, dodać resztę żurawiny, gotować kilka minut, ewentualnie doprawić do smaku. Włożyć roladki. Po kilku minutach podawać z ulubioną surówką i kaszą jaglaną :) SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować