Roladki krokietowe

0 (0 ocen)

  • Łatwy

zapiekana wersja krokietów

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 500 gramów
    - mleko, około: 1 litr
    - sól: 1 łyżeczka
    - olej lub oliwa z oliwek: 0.25 szklanki
    - jajka duże: 2 sztuki
    - kapusta kiszona: 500 gramów
    - cebula: 3 sztuki
    - grzyby gotowane (drobno pokrojone): 1 kilogram
    - sól: 1 łyżeczka
    - pieprz: 0.5 łyżeczki
    - olej: 2 łyżki
    - Jajko (dodatkowo): 1 sztuka

Roladki krokietowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę ugotować.
    Grzyby oczyścić, drobno pokroić i ugotować.
    Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę.
    Składniki na naleśniki dokładnie rozmieszać na jednolitą masę.
    Smażyć naleśniki bez polewania tłuszczem patelni, gdyż w cieście jest już olej.
    Ugotowaną kapustę odcedzamy.
    Na patelni smażymy ugotowane grzyby i cebulę i dodajemy do kapusty.
    Doprawimy do smaku solą i pieprzem.
    Na usmażone naleśniki kłaść po czubatej łyżce stołowej farsz,rozsmarować po powierzchni naleśnika i zwinąć w roladę.
    Rolady układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy je rozmąconym jajkiem.
    Wstawimy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy 15-20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy